HTML-5 WebApp, innovatie buiten de spotlights

Gelijktijdig met de golf aan toepassingen en mogelijkheden van native apps op smartphones en tablets, heeft achter de schermen van de publieke aandacht de technische ontwikkeling van HTML-5 plaatsgevonden. Samen met de steeds bredere toepassingen van Javascript, zijn daarmee mogelijkheden in beeld gekomen die verder gaan dan gewoon een 'responsive website' bouwen. Het principe gaat van dezelfde basis uit: universele online standaarden die werken in een browser. Maar het blijkt dat zo'n aanpak in veel gevallen grote voordelen heeft, zeker voor het bereik van communicatie. Niet alles is mogelijk met webapps, maar per saldo is de kracht en waarde van HTML-5 als webapp nog sterk onderschat. Daar willen wij verandering in brengen door zelf ervaring op te doen en deze aan onze klanten door te geven.

Wat is een WebApp precies?

De vraag die de ontwikkelaars van de Financial Times zich enkele jaren geleden stelden was nog korter: "What exacly is an app?" Die vraag was ingegeven door de beslissing van de uitgever om voor de online toekomst niet te investeren in native apps. Het nieuwsmedium had twee motieven:
- onafhankelijk te blijven van de goed- of afkeuring van de appstore, een prinicpiele kwestie.
- geen forse fee voor het gebruik te hoeven afdragen aan de appstore.
Het online abonnement zou via de browser geleverd gaan worden. En worden ingericht met de mogelijkheden en beperkingen van het toen nog niet genormaliseerde HTML-5.

Die inspiratiebron, gebaseerd op de open source gedachte van het web, werd voor ons aanleiding om extra aandacht te geven aan deze visie en de kansen die de techniek biedt te onderzoeken en in te zetten voor onze klanten.
Wat precies de definitie van een app is blijft zelfs voor professionals onduidelijk. Duidelijk is wel dat de toepassingsmogelijkheden met deze techniek, voor inzet op smartphone en tablet met communicatie als doel, niet onderdoen voor de inzet van native apps en zelfs aantrekkelijker kunnen zijn.